The Alto Douro wine region, famous for its Porto wine production, was listed as Unesco World Heritage Site in 2001 in the cultural landscape category. The construction of a hydroelectric power station to capture energy from the Tua River, a tributary on the right bank of the Douro, put this classification at risk because of the visual and ecological impact it would have on the site. To moderate the negative effects of this infrastructure, the construction company commissioned Eduardo Souto de Moura to develop a project that would minimize its impact on the environment. The objective of the intervention was to eliminate all the aspects of a ‘building’ that this construction involved, reducing its image to that of a ‘machine’ inserted in the landscape. A concrete platform covers the buried atrium and the two shafts where the reversible turbine pumping systems are located. On top of the platform is the machinery that necessarily had to be in the open air – a movable bridge-crane, power converters, and electricity pylons –, and which give the complex an industrial image. To build this 36-meter-wide platform it was necessary to slice the mountain with a 45º slant. So that the final result would be as natural as possible, no concrete walls were used to retain the terrain, instead the rock was cut and clad with practically imperceptible wire netting. The hillside is covered with holes in the rock with a depth of one meter, in which olive trees will be planted to recover the local vegetation. At the foot of the mountain, a technical building constructed in the form of stepped terraces and covered with topsoil reveals only a series of concrete boxes housing the accesses and ventilation ducts.The social program – control center, meeting room, restrooms, dressing rooms, etc. – is located beneath the main platform in a volume buried between the two cylinders containing the servomotors, and opens up to the exterior with a longitudinal crack, 25 meters in length and one meter high. First Award in BIGMAT INTERNATIONAL ARCHITECTURE AWARD 2019, Stock Exchange Building, Bordeaux, France. Jury: Jesús Aparicio (President), Stéphane Beel (Belgium), Petr Pelčak (Re. Czech + Slovakia), Philippe Prost (France), Paolo Zermani (Italy), Fuensanta Nieto (Portugal + Spain), Jesús Donaire (secretary of the Award). The project has been published in several architecture magazines and books.

CENTRALE IDROELETTRICA DIGA DI FOZ TUA - PORTOGALLO, DOURO

Souto de Moura
2018

Abstract

The Alto Douro wine region, famous for its Porto wine production, was listed as Unesco World Heritage Site in 2001 in the cultural landscape category. The construction of a hydroelectric power station to capture energy from the Tua River, a tributary on the right bank of the Douro, put this classification at risk because of the visual and ecological impact it would have on the site. To moderate the negative effects of this infrastructure, the construction company commissioned Eduardo Souto de Moura to develop a project that would minimize its impact on the environment. The objective of the intervention was to eliminate all the aspects of a ‘building’ that this construction involved, reducing its image to that of a ‘machine’ inserted in the landscape. A concrete platform covers the buried atrium and the two shafts where the reversible turbine pumping systems are located. On top of the platform is the machinery that necessarily had to be in the open air – a movable bridge-crane, power converters, and electricity pylons –, and which give the complex an industrial image. To build this 36-meter-wide platform it was necessary to slice the mountain with a 45º slant. So that the final result would be as natural as possible, no concrete walls were used to retain the terrain, instead the rock was cut and clad with practically imperceptible wire netting. The hillside is covered with holes in the rock with a depth of one meter, in which olive trees will be planted to recover the local vegetation. At the foot of the mountain, a technical building constructed in the form of stepped terraces and covered with topsoil reveals only a series of concrete boxes housing the accesses and ventilation ducts.The social program – control center, meeting room, restrooms, dressing rooms, etc. – is located beneath the main platform in a volume buried between the two cylinders containing the servomotors, and opens up to the exterior with a longitudinal crack, 25 meters in length and one meter high. First Award in BIGMAT INTERNATIONAL ARCHITECTURE AWARD 2019, Stock Exchange Building, Bordeaux, France. Jury: Jesús Aparicio (President), Stéphane Beel (Belgium), Petr Pelčak (Re. Czech + Slovakia), Philippe Prost (France), Paolo Zermani (Italy), Fuensanta Nieto (Portugal + Spain), Jesús Donaire (secretary of the Award). The project has been published in several architecture magazines and books.
Eduardo Souto de Moura, Paesaggio, Progettazione architettonica, Diga, Centrale Idroelettrica, Portogallo
File in questo prodotto:
File Dimensione Formato  
FOZ_TUA_Central hidroeletrica.pdf

Accesso riservato

Descrizione: PDF Disegni e modelli di progetto/Fotografie opera realizzata
: Altro materiale allegato
Dimensione 15.38 MB
Formato Adobe PDF
15.38 MB Adobe PDF   Visualizza/Apri
casabella_898.pdf

Accesso riservato

Descrizione: PDF Casabella 898
: Publisher’s version
Dimensione 20.72 MB
Formato Adobe PDF
20.72 MB Adobe PDF   Visualizza/Apri
Domus_1019.pdf

Accesso riservato

Descrizione: PDF Domus 1019
: Publisher’s version
Dimensione 18.5 MB
Formato Adobe PDF
18.5 MB Adobe PDF   Visualizza/Apri
av projectos_83.pdf

Accesso riservato

Descrizione: PDF Arquitetura Viva 83
: Altro materiale allegato
Dimensione 5.63 MB
Formato Adobe PDF
5.63 MB Adobe PDF   Visualizza/Apri
a+u architecture and urbanism_582_ALIJIO.pdf

Accesso riservato

Descrizione: PDF A+U Architecture and Urbanism 582
: Publisher’s version
Dimensione 10.91 MB
Formato Adobe PDF
10.91 MB Adobe PDF   Visualizza/Apri

I documenti in IRIS sono protetti da copyright e tutti i diritti sono riservati, salvo diversa indicazione.

Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/11311/1157037
Citazioni
  • ???jsp.display-item.citation.pmc??? ND
  • Scopus ND
  • ???jsp.display-item.citation.isi??? ND
social impact