The standardization of metropolitan landscapes generated by mechanization and agricultural simplification in the past sixty years has broken the link between landscape and food. Reconnecting with the diversity of landscapes allows, as the Milanese example shows, to reconcile product quality, the principle of proximity and food safety. Ten years after the establishment of the first agricultural districts promoted by the Lombardy region, this contribution highlights the results in terms of short supply chains, collective catering, environmental services and in particular initiatives for the redevelopment, enhancement and communication of the landscape as a cultural asset. The districts examined are the Dam Milanese agricultural district, Dinamo the 3-waters district, Davo the Olona district, Rice and Frogs rice district, Dama district of Martesana.

La standardizzazione dei paesaggi metropolitani generata dalla meccanizzazione e semplificazione agricola negli ultimi sessant’anni ha spezzato il legame tra paesaggio e cibo. Riconnettersi con la diversità dei paesaggi consente, come mostra l’esempio milanese, di conciliare qualità del prodotto, principio di prossimità e sicurezza alimentare. A dieci anni dalla costituzione dei primi distretti agricoli promossi da regione Lombardia, il contributo vuole mettere in evidenza i risultati ottenuti in termini di filiere corte, ristorazione collettiva, servizi ambientali e in particolare iniziative per la riqualificazione, valorizzazione e comunicazione del paesaggio, in quanto bene culturale. I distretti esaminati sono il Dam - Distretto agricolo milanese, Dinamo - Distretto delle 3 acque, Davo - Distretto dell’Olona, Riso e Rane - Distretto del riso, Dama - Distretto della Martesana.

I distretti agricoli milanesi: dei laboratori di paesaggio alimentare?

Branduini
2020-01-01

Abstract

The standardization of metropolitan landscapes generated by mechanization and agricultural simplification in the past sixty years has broken the link between landscape and food. Reconnecting with the diversity of landscapes allows, as the Milanese example shows, to reconcile product quality, the principle of proximity and food safety. Ten years after the establishment of the first agricultural districts promoted by the Lombardy region, this contribution highlights the results in terms of short supply chains, collective catering, environmental services and in particular initiatives for the redevelopment, enhancement and communication of the landscape as a cultural asset. The districts examined are the Dam Milanese agricultural district, Dinamo the 3-waters district, Davo the Olona district, Rice and Frogs rice district, Dama district of Martesana.
2020
La standardizzazione dei paesaggi metropolitani generata dalla meccanizzazione e semplificazione agricola negli ultimi sessant’anni ha spezzato il legame tra paesaggio e cibo. Riconnettersi con la diversità dei paesaggi consente, come mostra l’esempio milanese, di conciliare qualità del prodotto, principio di prossimità e sicurezza alimentare. A dieci anni dalla costituzione dei primi distretti agricoli promossi da regione Lombardia, il contributo vuole mettere in evidenza i risultati ottenuti in termini di filiere corte, ristorazione collettiva, servizi ambientali e in particolare iniziative per la riqualificazione, valorizzazione e comunicazione del paesaggio, in quanto bene culturale. I distretti esaminati sono il Dam - Distretto agricolo milanese, Dinamo - Distretto delle 3 acque, Davo - Distretto dell’Olona, Riso e Rane - Distretto del riso, Dama - Distretto della Martesana.
food planning
landscape
cultural heritage
urban agriculture
Patrimonio culturale
Pianificazione alimentare
Agricoltura urbana
paesaggio
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