The visitor who enters the Villa Garzoni walks up a monumental staircase, steps under a loggia, crosses a wall, passes through a portico and eventually arrives in a courtyard. The courtyard is separated from the elds behind the villa by a wall. On the main axis of the villa there is not a single room. The rooms on the two sides are separated from each other (in order to go from one room to the other, Mr. Garzoni actually needed to exit the building). Of an overall footprint of approximately 1,700 square metres, more than 1,000 are either loggias, stairs, courtyards or porticoes. Therefore, 60% of the Villa Garzoni is a void.

Thirteen Notes on the Villa Garzoni

TAMBURELLI, PIER PAOLO
2010

Abstract

The visitor who enters the Villa Garzoni walks up a monumental staircase, steps under a loggia, crosses a wall, passes through a portico and eventually arrives in a courtyard. The courtyard is separated from the elds behind the villa by a wall. On the main axis of the villa there is not a single room. The rooms on the two sides are separated from each other (in order to go from one room to the other, Mr. Garzoni actually needed to exit the building). Of an overall footprint of approximately 1,700 square metres, more than 1,000 are either loggias, stairs, courtyards or porticoes. Therefore, 60% of the Villa Garzoni is a void.
Jacopo Sansovino, villa Garzoni, void, classicism, Palladio
File in questo prodotto:
File Dimensione Formato  
pptamburelli_SR0_villa garzoni.pdf

accesso aperto

Descrizione: Articolo principale
: Publisher’s version
Dimensione 816.33 kB
Formato Adobe PDF
816.33 kB Adobe PDF Visualizza/Apri

I documenti in IRIS sono protetti da copyright e tutti i diritti sono riservati, salvo diversa indicazione.

Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/11311/1010881
Citazioni
  • ???jsp.display-item.citation.pmc??? ND
  • Scopus ND
  • ???jsp.display-item.citation.isi??? ND
social impact