The author of this essay has been a member of a research group of the Department of Design at Politecnico di Milano which analysed the nature and features of new hospitality spaces in 2016-2017. These spaces have developed in contemporary cities to meet the demand of residency of new generations. Students and young professionals who travel in search of better education and new job opportunities. New hospitality spaces usually combine various services and functions, from living and working to leisure. They are often labelled as "hybrid" spaces due to their mixed-use feature. This essay delves into the notion of hybrid to understand the basic features of these spaces. Examples from the past, from American residential hotels to the 19th century communes are discussed sketching a line which connects the two extremes of the Waldorf-Astoria in New York and the Familistère in Guise (France) by Jean-Baptiste André Godin. By comparing similarities and obvious differences between these examples of the past and the new hospitality spaces the essay tries to shed light on the behaviours and needs of new generations, and to find clues to direct interior design research in contemporary society.

L'autore di questo saggio ha fatto parte di un gruppo di ricerca del Dipartimento di Design del Politecnico di Milano che, nel 2016-2017, ha analizzato la natura e le caratteristiche dei nuovi spazi di ospitalità. Tali spazi si sono sviluppati nelle città contemporanee per soddisfare la domanda di residenzialità delle nuove generazioni, principalmente studenti e giovani professionisti che viaggiano alla ricerca di una migliore istruzione e di nuove opportunità di lavoro. I nuovi spazi di ospitalità combinano abitualmente vari servizi e funzioni, dal vivere e lavorare al tempo libero. Sono spesso etichettati come spazi "ibridi" a causa della loro funzione mista. Questo saggio approfondisce la nozione di ibrido per comprendere le caratteristiche di questi spazi. Si individuano alcuni esempi del passato, dagli hotel residenziali americani alle comuni del XIX secolo, tracciando una linea che collega i due estremi del Waldorf-Astoria a New York e del Familisterio di Jean-Baptiste André Godin a Guise (Francia). Confrontando le somiglianze e le ovvie differenze tra questi esempi del passato e i nuovi spazi di ospitalità, il saggio cerca di far luce sui comportamenti e sui bisogni delle nuove generazioni e di trovare indizi per orientare la ricerca sul design degli interni nella società contemporanea.

New Hospitality: Investigating the Meaning of Hybrid

Guerrini L.
2019-01-01

Abstract

The author of this essay has been a member of a research group of the Department of Design at Politecnico di Milano which analysed the nature and features of new hospitality spaces in 2016-2017. These spaces have developed in contemporary cities to meet the demand of residency of new generations. Students and young professionals who travel in search of better education and new job opportunities. New hospitality spaces usually combine various services and functions, from living and working to leisure. They are often labelled as "hybrid" spaces due to their mixed-use feature. This essay delves into the notion of hybrid to understand the basic features of these spaces. Examples from the past, from American residential hotels to the 19th century communes are discussed sketching a line which connects the two extremes of the Waldorf-Astoria in New York and the Familistère in Guise (France) by Jean-Baptiste André Godin. By comparing similarities and obvious differences between these examples of the past and the new hospitality spaces the essay tries to shed light on the behaviours and needs of new generations, and to find clues to direct interior design research in contemporary society.
2019
Living, Working and Travelling. New Processes of Hybridization for the Spaces of Hospitality and Work
9788891777201
L'autore di questo saggio ha fatto parte di un gruppo di ricerca del Dipartimento di Design del Politecnico di Milano che, nel 2016-2017, ha analizzato la natura e le caratteristiche dei nuovi spazi di ospitalità. Tali spazi si sono sviluppati nelle città contemporanee per soddisfare la domanda di residenzialità delle nuove generazioni, principalmente studenti e giovani professionisti che viaggiano alla ricerca di una migliore istruzione e di nuove opportunità di lavoro. I nuovi spazi di ospitalità combinano abitualmente vari servizi e funzioni, dal vivere e lavorare al tempo libero. Sono spesso etichettati come spazi "ibridi" a causa della loro funzione mista. Questo saggio approfondisce la nozione di ibrido per comprendere le caratteristiche di questi spazi. Si individuano alcuni esempi del passato, dagli hotel residenziali americani alle comuni del XIX secolo, tracciando una linea che collega i due estremi del Waldorf-Astoria a New York e del Familisterio di Jean-Baptiste André Godin a Guise (Francia). Confrontando le somiglianze e le ovvie differenze tra questi esempi del passato e i nuovi spazi di ospitalità, il saggio cerca di far luce sui comportamenti e sui bisogni delle nuove generazioni e di trovare indizi per orientare la ricerca sul design degli interni nella società contemporanea.
Interior design
New hospitality
Hybrid
Social behaviours
Waldorf-Astoria
Familistère
File in questo prodotto:
File Dimensione Formato  
9788891777201 contributo Guerrini.pdf

Accesso riservato

Descrizione: Copertina del volume, colophon, indice del volume e testo del saggio
: Publisher’s version
Dimensione 3.43 MB
Formato Adobe PDF
3.43 MB Adobe PDF   Visualizza/Apri

I documenti in IRIS sono protetti da copyright e tutti i diritti sono riservati, salvo diversa indicazione.

Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/11311/1126350
Citazioni
  • ???jsp.display-item.citation.pmc??? ND
  • Scopus ND
  • ???jsp.display-item.citation.isi??? ND
social impact